У нас най-сериозният замърсител са фините прахови частици

 

14 000 българи всяка година стават жертва на мръсния въздух. Проблемът е изключително остър в цяла Европа. У нас най-сериозният замърсител са фините прахови частици, резултат от трафика и битовото отопление. 

 

40% от домакинствата у нас се топлят на твърдо гориво. С периферията на Столичната община този процент е още по-голям и затова зимата, след като запушат комините, въздухът става тежък и токсичен. Факторът "здраве" обаче отстъпва на друг, по-важен за голяма част от българите – икономията на горивото.

 

Ангел в село Доброславци купува по два тона въглища всяка зима - семейният бюджет олеква с около 500 лева. За да пести, бившият преподавател по двигатели с вътрешно горене е изработил специален уред, който монтира в печката, за да забавя горенето.

 

И докато хората се чудят как да оцеляват, общините трябва да измислят как да усвоят 111 милиона лева, заделени за по-чист въздух. Някои от тях ще предложат на своите жители филтри за комините. В София това ще се случи пилотно в района, където въздухът е най-мръсен, а после и на други места.

 

От Екоминистерството напомнят и едно просто решение за онези, които се топлят с дърва – да се използват не влажни, а сухи дърва, които ограничават замърсяването с 40%.

 

Филтрите са само част от решението на проблема, а той е сериозен, тъй като по белодробни заболявания България е на челните места в Европа. И причината затова далеч не е само тютюнопушенето. Един на всеки осем смъртни случая в Европа е резултат от белодробно заболяване.