Блокади и контраблокади се очакват на всички пунктове

 

Границата с Гърция - затворена и от двете страни. От вторник "Кулата" е под пълна блокада, рано тази сутрин движението беше спряно и на "Капитан Петков войвода". Очаква се по-късно през деня да бъдат блокирани и "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград". 

 

Нашите превозвачи са категорични, че няма да отстъпят, докато гърците окончателно не изтеглят тракторите си от браздата. Те настояват проблемът да се реши в най-кратки срокове. 

 

Стотици хора прекараха нощта край "Кулата" заради блокадата. През последните 24 часа нито един лек автомобил, автобус не е преминал през границата с Гърция. Товарни автомобили не са преминавали от 48 часа. В най-затруднено положение са хората, които са блокирани от гръцката страна на пункта, тъй като там няма нито храна, нито вода.

 

Ядосани от безизходицата, в която са попаднали, блокираните на гръцка територия българи решиха да спират гръцките коли. Стигна се и до сблъсъци с полицията. 

 

 

Още по темата

„Блокадата на „Кулата”  ще продължи, докато не се намери решение да се премахнат гръцките трактори от границата”, коментира един от протестиращите шофьори от българска страна. Превозвачите разчитат на подкрепата на политиците за решаването на проблема и напомнят, че има алтернативни маршрути през Македония. 

 

„Границата ще остане затворена за неопределено време”, категорични са  протестиращите превозвачи близо до граничния пункт „Капитан Петко войвода”.

 

 

От Гранична полиция съобщиха, че до 15 часа е спряно преминаването на всички видове автомобили през ГКПП „Илинден” – „Ексохи” заради стачни действия.

 

По неофициална информация, получена от гръцки служители, цитирани от БГНЕС, между 15 и 17 часа ще бъдат пропускани леки коли и автобуси, а след 17 часа движението на всички превозни средства отново ще бъде преустановено до 22 часа.

 

През ГКПП „Кулата” – „Промахон” и ГКПП „Капитан Петко войвода” – „Орменион” не преминават моторни превозни средства.

 

Одобрявате ли пълната блокада на границата с Гърция? Гласувайте в анкетата ни ТУК

 

Репортери: Екатерина Николова, Димитър Иванов