Медицинският одит констатира нарушения в работата на двама медици

 

Родителите на тригодишно момиченце от Видин искат лекари да бъдат наказани за смъртта на детето им. Проверката на Медицинския одит констатира нарушения в работата на двама медици. Защо въпреки откритите пропуски се твърди,че не е допусната лекарска грешка - историята разказва Марина Малашева.

 

Преди година домът на Емилия и Антонио опустява. Тригодишната им дъщеричка издъхва след близо месец в кома. Една нощ малката Кейси вдига висока температура. Така започва и ходенето по мъките. 

 

"Основната причина да отидем в Бърза помощ беше необичайно високата температура от 42 градуса", споделя Антонио. 

 

Дежурният лекар в спешното отделение на видинската болница предписва антибиотик. На следващата сутрин детето все още е зле. За втора поредна нощ притеснените родители отиват в Спешна помощ. Там назначават консултация с детски специалист. Преглежда я д-р Лада Панчева, връща я вкъщи с обяснението, че домашното лечение е достатъчно. В коридора тя казва на родителите, че за тяхно успокоение ще пусне и кръвни изследвания на детето. А резултатите са притеснителни. 

 

На четвъртия ден момиченцето се влошва. Отново следва посещение в болницата, този път вече е налице рентгенова снимка. Малкото момиченце е прегледано от началника на детското отделение. Той установява клинични данни за пневмония и ги насочва към клиника с по-високо ниво на компетентност. Тригодишната Кейси е транспортирана с линейка към детската болница в София. Там установяват тежка двустранна пневмония. Детето е прието в "Пирогов", изпада в кома и след няколко седмици умира. Родителите обвиняват доктор Панчева. Медицинският одит подкрепя твърденията им. 

 

Д-р Панчева отказа да коментира. Вместо нея коментар направи ръководството на лечебното заведение. А то самото е категорично, че не са допуснати грешки по случая "Кейси". Шефът на детската клиника твърди, че не е имало показания за прием в болница. 

 

Заключението на одита: "Ненавременна реакция, независимо от данни, че детето трябва да е хоспитализирано". 

 

От видинската болница твърдят и че проверката все още не е приключила. 

 

Връчени са дори актове за нарушение през миналата година, а глобите са финансови. Лекарска грешка не е открита. 

 

Родителите ще продължат да търсят възмездие. Вече са подали и жалба в Прокуратурата.