Всички бежанци се преглеждат още в първия ден, след като постъпят в центровете

 

Здравната ни система ще се срине финансово, ако се допусне масово разпространение на инфекциозни болести сред бежанците у нас, предупредиха лекари. 

 

Хасан е афганистанец, но преди е живеел в Иран. В България идва преди малко повече от месец, а от два дни е бежанския център в „Овча купел” от два дни. Още в първия ден лекарите в центъра са го прегледали. На младият мъж не са правени кръвни тестове. Последно се е изследвал в Иран.

 

В медицинския кабинет на бежанския център се прави преглед на всеки новопристигнал мигрант.  Лекарите питат всички от какви заболявания страдат и им вземат кръв, за да проверят дали имат малария, СПИН, проверява се и дали имат чревни паразити.

 

Изследване за малария обаче не се прави на всички, а само на бежанците, идващи от страни, в които болестта е разпространена. В „Овча купел” вече е имало няколко случая на малария. Болните обаче веднага били приведени за лечение в инфекциозната болница.

 

Според лекарите, страната ни няма да може се справи при масова епидемия сред мигрантите. „Ние имаме много неща, но за единични случаи, за масовост - мога да кажа, че здравната ни система ще фалира”, заяви  проф. д-р Камен Плочев,  началник на Клиника по инфекциозни болести във ВМА.  И все пак специалистите предупреждават, че рискът у нас да пламне епидемия заради миграционния натиск, далеч не е  в сферата на хипотезите.