Затворени са и шестте контролно-пропускателни пункта

 

Пълна блокада на българо-гръцката граница. От Гранична полиция съобщиха, че са затворени и шестте гранични пропускателни пункта. Освен на "Маказа" , "Илинден",  "Кулата" и "Капитан Петко войвода" блакада вече има и на граничните пунктове край Златоград и Ивайловград.  

Още по темата

 

Минаването с кола, автобус или камион е напълно невъзможно. Според местните власти вече са се образували опашки дори и на малките пуктове като "Ивайловград" и "Златоград". На по-големите като "Кулата"и "Капитан Петко Войвода" колоните стават все по-големи.

 

Само на „Кулата” опашката от събралите се камиони наближава 30 километра. Положението откъм гръцка страна е същото. Нервите на някои от шофьорите не издържаха.

 

Преди ден Цветан също се оказа в плен на километричната опашка заради блокадата на границата. Мечтаеше единствено да се прибере навреме за рождения ден на 9-годишната си дъщеря. Тази сутрин усмивката не слиза от лицето на мъжа. Избрал семейството пред блокадата и оставил камиона си на опашката в Гърция. В България влезе само с куфара си. Изминал 7 километра пеш, а после -  с кола на приятели. 

 

За останалите, обаче блокадата продължава да носи проблеми и загуби. На „Кулата” продължава да чака румънски тир, пълен с риба за хиляди евро. Миризмата на развалено вече се носи по цялата редица.  Край границата и днес осъмнаха  малки деца. По-късно българските стачници ги пропуснаха. Това, обаче възмути някой от блокираните в Гърция. Напрежението на блокираните от гръцка страна продължава да расте, а краят на блокадата не се вижда.

 

 

Пунктът "Ивайловград" е сред най- малките. Обичайно оттам минават по няколко коли, но в последните дни беше един от малкото изходи от страната ни към Гърция. След като и той затвори, единственият вариант е хората да преминават пеша. Пунктът се ползва предимно от българи, работещи в Гърция и гърци, пазаруващи в България.

 

В третия ден на блокадата на граничния пункт "Капитан Петко войвода" българските превозвачи по подобие на гръцките фермери изкараха скарите. Но и тук напрежението ескалира. През нощта туристи биха шофьор на автобус, а през деня няколко пъти шофьорите и превозвачите едва не се нахвърлиха едни на други.

 

Единственият обходен маршрут до Гърция е през турския град Одрин и от там до Орестиада. Но пътят често е блокиран от гръцките фермери.

 

Репортери: Екатерина Николова, Димитър Иванова

 

 

Видео: Бойка Атанасова