Ситуацията на границата е абсурдна, заяви външният министър

 

Депутатите приеха декларация по повод кризата на границата с Гърция. В нея се призовава ЕК да се намеси в разрешаването на този проблем, а представители на управляващите и правителството дадоха да се разбере, че положението става неприемливо.  

Още по темата

 

„Ситуацията остава изключително тревожна. Разбирам нашите превозвачи, вече и фермери се организират, което е нормално, хората са изнервени”, заяви външният министър Даниел Митов. 

 

Той е провел вчера разговор с гръцкия си колега, а вътрешният министър Румяна Бъчварова с нейния колега.


„Изпаднали сме в абсурдната ситуация да преговаряме с гръцки фермери. Те могат да ни казват и да са колаборативни, но в същия момент очевидно не успяват да овладеят ситуацията. Знаем какви вътрешнополитически проблеми си има Гърция”, заяви Митов.

 

Видео: БГНЕС

 

 „По отношение на ЕК сме направили всички необходими заявки, ходове и писма по отношение на кризата на границата с Гърция. Очакваме стартиране на наказателна процедура срещу Гърция. Вчера министър Ивайло Московски е провел разговор с комисаря по транспорта. От Комисията по транспорта ще предприемат по-сериозни действия, вече и лично. Така или иначе ситуацията остава изключително тревожна”, заяви външният министър, цитиран от БГНЕС.

 

Според него трябва да преодолеем този проблем, без да се натрупват емоции и негативни последствия и това да води до ответни действия от наша страна.

 

„Но, няма как да не разбера нашите превозвачи и фермери, разбирам ги, те са емоционални, защото търпят загуби", добави той.


„Гърция е буквално блокирана от стачни действия и хората не се подчиняват на това, което правителството иска да направи. Ситуацията е изключително сложна, но от това не може да страдаме ние. Това е европейски път и той трябва да бъде отворен, затова сме се обърнали към ЕК и оказваме натиск там, и говорим през цялото време с нашите колеги”, коментира още Даниел Митов. 

 

Видео: БГНЕС