Страната ще приема до 80 души и ще пуска 3200 преминаващи транзитно

Дневни квоти за допускане на мигранти на територията на Австрия влизат в сила от днес, предадоха Франс прес и БТА. Засега мярката е донякъде условна, тъй като поради лошото време потокът от бежанци не е голям. 


От тази сутрин Австрия приема не повече от 80 търсещи убежище дневно и до 3200 мигранти, преминаващи транзитно през нейната територия.

 

Всички те ще трябва да минават през граничния пункт Шпилфелд на границата със Словения, където са съсредоточени значителни сили. Поради лошото време обаче от 11:00 часа по Гринуич вчера до тази сутрин не е пристигнал нито един мигрант, съобщи говорител на местната полиция.


Австрийското правителство оправда въвеждането на квоти с неуспеха на ЕС да ограничи потока от мигранти и да приеме постоянния механизъм за разселването им, предложен от Германия.

 

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос остро разкритикува австрийското решение, което според него е несъвместимо с европейските закони. Виена отхвърли тази позиция и изключи възможността да отмени решението си.


Австрия смята, че няма да може да посрещне повече от 37 500 бежанци тази година. Миналата година бяха подадени 90 000 молби, които се равняват на близо 1 процент от населението на страната с 8,5 милиона жители.

 

Австрия ще бъде принудена още повече да намали въведените вече квоти за приемане на бежанци, заяви вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от Ройтерс и БТА. "Необходимо е още повече да снижим лимита за приемане на бежанци", каза Микъл-Лайтнер пред журналисти. "Много съм доволна от взетото вече решение в тази област. Ще се придържаме към него", заяви тя.