В Брюксел премиерът говори за спрените поръчки, важните закони и блокадата на границата

 

 „В огледалото винаги съм виждал себе си”, заяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Но образите не винаги са чисти. „Съветвам всички да си вземат по едно огледало и когато видят някоя сянка или нещо, което да ги притесни,  веднага да вземат мерки”, препоръча премиерът.

 

Въпреки че винаги е виждал себе си, премиерът призна, че и в неговото огледало все пак се прокрадват сенки. Видял една в Лондон, когато на среща с българската общност чул въпроса „Вижда ли Делян Пеевски, когато се погледне в огледалото?”.  „Благодаря на това момче в Лондон. Много ме жегна, има голям принос, действително когато се огледах отстрани, разбрах, че за нормалните хора така изглежда”, заяви премиерът.

 

И решил да изчисти огледалото, а с него и обществените поръчки от съмнения. Но тъй като всичко по тях, твърди, е законно, а по документи хора като Делян Пеевски и Валентин Златев не фигурират, намерил си други начини да се отърве от слуховете и съмненията. Начини, след които се оказва, че поръчките все пак са можели да ни излязат по-евтино и без да се налага слуховете да ги спират.

 

„Не може да кажем за дадена фирма, особено когато няма в нея политик, че принадлежи на някого. Утре ще излязат и ще ни осъдят”, каза още Борисов и уточни: „Затова аз използвам инструменти, които са законосъобразни - дали липса на пари, дали да се прави по-евтино. Целта е политическата воля”.

 

„Ако искат всички да ми обявят война, защото виждате, че в огледалото започна да излиза кой ли не”, каза още премиерът и обяви война и на другите слухове – че някой в Европа или отвъд, му е казал, че трябва да спре съмнителните поръчки. И даде дума. „Чух, че някой казва, че отнякъде му е било казано. Това ме обижда. И ако намерят някой, който да докаже обратното – веднага подавам оставка!

 

Премиерът беше готов да доведе свидетели. „Аз съжалявам, че изпуснах Ангела Меркел иначе щях да ви я доведа да ви каже за какво беше нашият разговор и тя ще дойде”.  Свидетели все пак дойдоха, за да засвидетелстват, че някой ден ще спрат да ни мъчат мониторингови доклади.

 

„По време на този мандат България ще излезе от механизма за проверка. Никога не е имало българо-румънска двойка.  Всички държави ще бъдат третирани поотделно”, категоричен беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

А убеждението, че такова решение ще бъде взето, идвало от вярата, че българското правителство си е взело поука от критиките и ще се поправи. От вяра и от любов. „То ще бъде взето, защото обичам българския премиер, който е брат и приятел, сериозен човек, солиден, не смея да кажа, че е като мен”, казва още председателят на Европейската комисия.

 

Премиерът пък вярва в новия си правосъден министър Екатерина Захариева, че ще помогне да се поправят грешките. И побърза да обвини стария. „За съжаление се оказа, че ние една година не сме правили закони. Петте закона, които са изключително важни, в момента се пишат”, коментира Борисов.

 

Обещанието - до април да имаме черно на бяло законите. Черни се видяха на премиера протестиращите гърци. „Ако това се случваше в други държави и в други векове, не знам какво щеше да стане”, заяви Борисов. Затова подкрепял транспортния си министър, че единственият начин е да се включим във войната с блокадите и на свой ред, нашите шофьори да затворят пунктовете. Необичайно приказлив зад граница, премиерът искаше да говори още, въпреки че въпросите свършиха.  Към събралите се журналисти той се обърна с думите: „Питайте ме още нещо, защото чух, че съм се скрил от медиите, а като имам работа не ми се говори. По принцип знам, че когато не съм в София, редакциите се обаждат на журналистите и казват: "Питайте това, питайте онова".