Всичко се правело, за да се убеди обществото в прозрачността на действията на кабинета

 

Възможно е да има нови спрени поръчки, ако се появи съмнение, че не са направени както трябва. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел в петък.

 

Той съобщи, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да бъде направен регистър на търговете както с европейско, така и с национално финансиране.

Още по темата

 

Целта на спирането (на търговете) не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че е прозрачно“, подчерта той.

 

Борисов съобщи още, че е спряна обществената поръчка за почистването на летище „София“ от външна фирма, след като чистачка от аерогарата се свързала с него.

 

Първо, това е голяма поръчка. Второ, подготвят се документите за концесия. Трето, заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина, а в същото време аерогарата и РВД в момента, заради огромния трафик, са на много добри печалби“, допълни министър-председателят.

 

В отговор на журналистически въпрос за промяната в акционерната собственост в „Булгартабак”, Борисов заяви, че той носи отговорност за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка.

 

Оттам нататък, като частни търговски дружества, кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност“, заяви премиерът.

 

Той благодари на парламента, че с такова голямо мнозинство е потвърдил, че „нищо по-добро от това правителство не може да се направи“, като е отхвърлил вота на недоверие.

 

Той изказа благодарност и за декларацията на Народното събрание във връзка с блокадата на българо-гръцката граница. В нея се казва, че не може вътрешно-политическите проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави.

 

Положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, канцлерът Меркел – всички колеги до един“, каза той.