Остава опасността Великобритания да излезе от Евросъюза

 

България поиска наказания за Гърция от Еврокомисията. Депутатите гласуваха единодушно декларация до Брюксел. В нея те настояват Атина да отвори границата. 

Още по темата

 

Засега отговор на Еврокомисията няма, защото вниманието в фокусирано върху споразумението с Великобритания, по която още се водят преговори. Премиерът Бойко Борисов постави въпроса на срещата на Европейския съвет, а българският парламент поиска гръцкото правителство да вземе всички мерки и да възстанови реда по границата.

 

От своя страна Гърция заплашва да блокира сделката на Беликобритания, ако бъде наказана заради мигрантите. 

 

Темата с миграцията и опазването на границите се отлага за 5 март, когато европейските лидери ще се съберат отново заедно с Турция. А премиерът Борисов смята, че с това правителство в Атина засега не може да се работи, защото не контролира положението.
 

А в Брюксел цяла нощ продължиха преговорите между Европа и британския премиер. Рано тази сутрин се разбра, че споразумение все още няма. 


"Както съм казал, ще сключа споразумение само ако получим това, от което Великобритания се нуждае", заяви Дейвид Камерън. 


Целта на Камерън е да се споразумее за промяна в правилата на Евросъюза, но и по друг основен въпрос - именно орязване на помощите за мигрантите и даване на повече права на националните парламенти. 

 

"За момента мога да ви кажа, че постигнахме някакъв напредък, но има още много работа", подчерта Доналд Туск.

 

Заради буксуването на преговорите се появиха спекулации, че те може да продължат и през уикенда. Веднага след края им британският премиер ще се върне в Лондон за спешна среща на кабинета. 

 

Все пак остава опасността Великобритания да излезе от Евросъюза, ако не успее да се договори с Брюксел. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер вече заяви, че иска да запази членството на Лондон, така че е твърде вероятно по-късно да има споразумение. Ние оставаме тук да следим ситуацията. 


Премиерът Бойко Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

 

Репортер: Антоанета Николова