Това се случи в рамките на срещата в Брюксел

Великобритания и ЕС са на прага на проектоспоразумение в рамките на срещата на 28-членния блок в Брюксел. Това съобщи чешкият министър-председател Бохуслав Соботка.

Още по темата

 

Препъни камък се оказват исканията на Лондон да ореже социалните придобивки на работниците мигранти от Евросъюза. 

 

Пленарната сесия, на която трябваше да се обсъди споразумението, беше отлагана на няколко пъти. Накрая лидерите бяха помолени да си резервират хотел и за тази нощ. 

 

По телефона Дейвид Камерън казал на жена си, че може да остане в Брюксел до неделя. 

 

Малко след 23.00 ч. българско време литовският президент Далия Грибаускайте написа в Twitter, че е постигнато споразумение.

 

"Драмата приключи", коментира Грибаускайте.

 

Докато траеха преговорите, цялата германска делегация начело с Ангела Меркел, излезе от сградата и отиде до близка сергия, откъдето канцлерът си купи пържени картофки с майонезен сос.

 

По-рано гръцките управляващи заплашиха да блокират сделката с Лондон, ако Атина бъде наказана заради мигрантите. 

 

Темата с миграцията и опазването на границите се отлага за 5 март, когато европейските лидери ще се съберат отново заедно с Турция. 

 

Целта на британския премиер Дейвид Камерън е да се споразумее за промяна в правилата на Евросъюза, но и по друг основен въпрос - именно орязване на помощите за мигрантите и даване на повече права на националните парламенти. 

 
През деня се появиха спекулации, че те може да продължат и през уикенда. Веднага след края им британският премиер ще се върне в Лондон за спешна среща на кабинета. 
 

Премиерът Бойко Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

 

Вижте подробности: