Той ще направи нови предложения за укрепване на суверенитета на страната

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че "с цялото си сърце и душа" ще води кампания за оставането на Великобритания в ЕС, след като на срещата на ЕС е извоювал споразумение, даващо на страната му "специален статут", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

На пресконференция тази нощ след повече от 24 часа преговори Камерън заяви, че сделката изпълнява обещанията, които е дал на британските избиратели, когато се кандидатира за втори мандат и че ще я препоръча на кабинета днес и ще направи изявление в парламента в понеделник. Той добави, че скоро ще назове и дата за референдум. Смята се, че вероятно това ще е краят на юни, евентуално 23 юни.

 

"Вярвам че ние сме по-силни, по-сигурни и по-добре вътре в реформирания Европейски съюз и затова с цялото си сърце и душа ще водя кампания, за да убедя британския народ да остане в съюза. Напускането би било скок в тъмното”, каза той.

 

"Британският народ сега трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Това ще бъде исторически момент, който се пада един път на поколение и ще предопредели съдбата на страната ни", подчерта още Камерън. 

 

Британският премиер каза също, че ще направи нови предложения за укрепване на суверенитета на страната - ясен опит да привлече по-скептичните депутати от неговата Консервативна партия като кмета на Лондон Борис Джонсън в кампанията за оставане на Обединеното кралство в ЕС. 

 

Сделката не означава, че всички проблеми на Лондон с блока са решени, призна Камерън, но предупреди, че избирателите трябва да са предпазливи към онези, които твърдят, че Великобритания ще бъде по-добре без ЕС. Според него сделката гарантира, че Великобритания никога няма да бъде част от "европейска свръхдържава".