Проблемът от чисто икономически вече се превръща в хуманитарен, смята Мирослав Найденов

 

Не е работа на транспортния министър да ходи по границата и да говори глупости. Той само усложнява взаимоотношенията ни с Гърция. Всички, включително и медиите, правят груба грешка, говорейки за това, че гърците са пияни, играят сиртаки, нямали държава. Една от основните причини това да се случва на границата е липсата на добри отношения между България и Гърция”, заяви в „Събуди се” журналистът Иван Гарелов. 

Още по темата

 

Според него министър-председателят трябва да се заеме персонално с този проблем. По думите му е нужен пряк диалог с гръцкия премиер, а не разговори по телефона.

 

„Смятам, че европейските институции също са в дълг за решаването на тази криза. Гръцкият посланик трябва да бъде извикан и да му бъде поставен въпросът. Това е един от дипломатическите начини да се окаже натиск на гръцката страна”, на мнение е Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

 

Според него обаче в момента Европейската комисия е една от най-слабите, откакто съществува ЕС, а Юнкер води политика „на вдигнатите ръце”

 

„Гърция е много по-малко наранена икономически от тази блокада, отколкото е България и държавите от ЕС, през които минава този коридор. Гръцките превозвачи имат възможност чрез фериботи през Италия да си изнасят продукцията и нямат никакъв проблем с това”, заяви Керемедчиев.

 

„Трябва да се намери незабавно решение, защото проблемът от чисто икономически вече се превръща в хуманитарен”, заяви от своя страна Мирослав Найденов, председател на Съюза за стопанска инициатива.

 

Междувременно на пункта „Кулата” продължава да има километрична опашка от камиони. Един от шофьорите разказа, че е там от вторник вечерта. Той пътува от Австрия за Гърция.