След тежки преговори Лондон получи специален статут в ЕС

 

Великобритания постигна сделка за специален статут на членството си в Европейския съюз. След двудневен маратон на преговори европейските лидери се споразумяха за реформа в европейските договори, която да направи извънредни отстъпки на обединеното кралство.

Още по темата

 

"Изборът е във вашите ръце". Така британският премиер Дейвид Камерън се обърна към своите сънародници, обявявайки, че на 23 юни ще се състои референдум за членството на страната му в Европейския съюз. Камерън заяви ясно позицията си.

 

Дотук се стигна след двудневни преговори в Брюксел, в края на които Дейвид Камерън успя да издейства сделка. Според споразумението Лондон получава правото да премахва социалните добавки на работещите чужденци, ако страната бъде залята от мигрантска вълна. Ще се орежат и социалните добавки на деца, които не са родени в страната. Най-засегнати от новите мерки ще са по-бедните държави от Източна Европа, сред които и България. Ограниченията ще обхванат тези мигранти, които тепърва ще влизат във Великобритания и ще бъдат задействани при определени условия. След постигнатото споразумение, Дейвид Камерън очерта и останалите граници пред британското членство в ЕС.

 

Освен това Лондон си гарантира оставане извън Еврозоната и суверенитет на националния парламент. 

 

"Ние никога няма да се присъединим към еврото, няма да сме част от спасителните програми на еврозоната, няма да сме част от шенгенското пространство, от европейската армия или от европейската супер държава", категоричен бе Камерън.  

 

Обединеното Кралство заедно с Германия са най-големите донори в касата на Общността, което оправда компромиса в Брюксел. 
 
 
"Сделката, която направихме е справедлива - справедлива за Великобритания, справедлива за  останалите страни членки и справедлива за ЕС"
, коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

На практика кампанията за оставането на Великобритания в ЕС започна от днес. Дали тя ще бъде успешна ще стане ясно на референдума на 23 юни.

 

„Ние ще бъдем част от тази Европа, която ни върши работа и ще имаме думата по решенията, които ни засягат. Британците трябва сега да решат дали да останат в реформиран ЕС”, заяви Дейвид Камерън.

 

Обединеното кралство заедно с Германия са най-големите донори в касата на Общността, което оправда компромиса в Брюксел. 

 

Противниците на Камерън за момента са пестеливи в коментарите си, като подчертават, че сделката е куха и предлага несъществени промени. 

 

Дейвид Камерън представя сделката на министрите от кабинета, след което правителството ще започне кампания за оставането на страната в ЕС. Дали тя ще бъде успешна, ще стане ясно на референдума, който ще се проведе на 23 юни.

 

Репортери: Антоанета Николова, Любомир Бояджиев