"Толкова голяма подигравка с българите не съм виждал никога", заяви министър Московски

 

Гняв и напрежение на българо-гръцката граница. След насрочени преговори за евентуална отмяна на блокадата, Гърция не изпрати легитимен представител, който да вземе крайното решение. 

 

Днес българската държава в лицето на транспортния ни министър и местната власт получи силна плесница от гръцките си съседи. На желанието за преговори от наша страна отговориха само няколко фермери, който категорично са заявили, че няма да отстъпят. 

 

За трети път българските власти направиха опит да решат проблема  по границата ни с Гърция и инициираха среща с представители на властта от другата страна на браздата. Вместо това, обаче на "Промахон" ги чакаше само един гръцки тракторист и преговорите отново зациклиха.


"Те отказаха да местят тракторите. Шефът на полицията на Серес беше там, не може да поеме ангажимент, че ще може да осигури буферна зона или коридор, по който де са освободи трасето“, каза министър Московски.

 

"Какво да говорим, те се подиграват зловещо с нас. Просто съм възмутен от дъното на душата си. Такава подигравка с България не съм виждал никога", каза още той. 

 

"Гръцкият посланик се опита да говори с тях. Това е максимумът, който може да се направи. Ние не можем да поемем отговорност дали утре или след няколко часа гърците няма пак да затворят границата. Нашите превозвачи не се съгласиха с това предложение“, каза още Московски.

 

По думите му оттук нататък превозвачите трябва да кажат какво ще е поведението им.

 

Поредният отказ на гърците окончателно да вдигнат блокадата изнерви българските протестиращи. А местната власт остава в готовност да помага на бедствaщите шофьори. 

 

След провалените преговори, българските превозвачи заявиха, че затягат блокадата и няма да пропускат дори семейства с малки деца.

 

Репортер: Екатерина Николова

 

Видео: БГНЕС