Учените са обезпокоени от топенето на ледниците

 

Януари е най-топлият месец в историята от 137 години насам. И това само месец, след като 2015 година беше обявена за най-горещата година от 150 години насам.

 

На Северния полюс температурите вече са между 2 и 7 градуса по-високи от средните за този период.

 

Какво се случва на Южния полюс провериха специалните пратеници на Нова Живко Константинов и Благой Момчилов. С колосалното си количество лед Антарктика е своеобразен замръзнал резервоар, в който се съхраняват две трети от запасите на сладка вода на Земята.

 

Покачването на температурите обаче непрекъснато разрушава крайбрежните ледове, които поемат като айсберги своя път в океана. Така се губи огромно количество от прясна, сладка, кристално чиста вода. Някои от айсбергите са колкото футболно игрище или 5-етажна сграда.

 

„Никога не съм виждал толкова много айсберги, струпани на едно място. Явно глобалното затопляне се проявява. Обезпокоително е", коментира доц. Юрий Кучев, заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски” 

 

Професор Христо Пимпирев също е обезпокоен от топенето на ледниците.

 

„Тази година имаше уникално много айсберги, което потвърждава, че се топят, аларма за затопляне на климата. Пада блок, вдига се вълна на няколко метра”, обяснява ръководителят на 24-ата българска антарктическа експедиция.

 

Експертите по климатични промени са категорични.

 

"Глобалното повишаване на средната температура е факт. Това се дължи на човека и човешката дейност. Те са видими на Северния и Южния полюс. Там покачването е с между 2 и 7 градуса. Това се отразява на много бързо разтопяване на ледниците. Заплашва видове като пингвините или северните мечки, защото не могат да се адаптират. Именно тези два полюса са факторите, които носят стабилност на времето", казва Георги Стефанов, координатор "Политики и климатични промени" към WWF. 

 

При рязка промяна там ставаме свидетели на катаклизми и природни бедствия в други точки по света. 

 

Откакто се правят метеорологични изследвания данните сочат, че с всяка изминала година температурите скачат. А каква ще бъде съдбата на света, такъв, какъвто го познаваме... предстои да разберем.