Гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаря с протестиращите фермери

 

Границата ни с Гърция отворена за всички превозни средства. Вчера следобед бългрските превозвачи вдигнаха контраблокадата, за неопределено време. Същото направиха и протестиращите гръцки фермери, които в този час се срещат с премиера си Алексис Ципрас, за да обсъдят по-нататъшните си действия. Ще има ли отново пълна блокада по българо-гръцката граница?


Веднага след като блокадата падна, шофьорите на камиони, чакали със седмици натиснаха газта  и превърнаха района около пункта в писта.


Достигналата застрaшителни размери опашка продължи да се източва и сутринта. След вдигането на блокадата и контраблокадата лъснаха други проблеми.


„Проблеми си има по нашта граница, това са кантарите. Минават малки камиончета, бусчета през кантарите. Проблемът нашия си остава”, оплака се Минчо Железаров.


Остават и следите от дългия престой на шофьорите. Камионите тръгнаха, но останаха боклуците. Сега идва въпросът, кой ще ги почисти.


От Община Петрич обещаха да почистят замърсените канавки за няколко дни.

 

 

 

От вчера следобед на граничен пункт „Кулата” вече свободно преминават камиони и леки автомобили. Новината за вдигане на контраблокадта дойде от Бургас. Съобщи я транспортният министър Ивайло Московски.


"Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата. Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем хора и да не допускаме да има припаднали. Това трябва да приключи", заяви в неделя Московски.

 

 

 

Минути след призива на министъра, българските превозвачи вдигнаха контраблокадата. От гръцка страна също беше отворено и камионите потеглиха. Вдигането на българската блокада обаче не означава край с гръцката.

 


Вероятно временно на границата ще има хора, които да следят дали ще се спазва пропускателния режим и да се пропускат камионите по-начесто от предвиденото.

 


Репортер: Екатерина Николова