По думите му мюфтии по места ще снемат доверието от ДПС, за да го влеят в партията на Местан

 

Има ли списък със стотици настоящи и бивши политици, които не трябва да влизат в Турция и защо турския консул в Бургас беше обявен за персона нон-грата?


„Нещата с Емироглу се случват в петък. Решението е на нашето външно министерство. От наша страна обвиняваме Емироглу за религиозна дейност, и по-специфични контакти в джамиите от Бургас надолу. По всяка вероятност той е забъркан с новата партия на Местан - ДОСТ, която ще се учредява”, заяви в студиото на „Здравей, България” гл. редактор на сайта 24rodopi.com Илхан Андай.


По думите му около Местан има много мюфтии, които работили по места, за да убедят по места хората, че верният път е да снемат доверието от ДПС и да го влеят в ДОСТ.


Припомняме, че турско аташе бе обявен за персона нон грата у нас. Унур Емироглу е дипломат в турското консулство в Бургас. Преди да дойде в България миналата година е бил имам в няколко турски града, последно - в Бурса. Официално у нас се е занимавал със социалните въпроси. Според информация на наши политици обаче е превишил правата си и започнал да се бърка в религиозните работи, а и във вътрешната ни политика. Затова от неделя бил обявен за персона нон грата. От външното ни министерство не казаха нито „да”, нито „не”, но отговориха с езика на дипломацията, че както обикновено в подобни случаи няма да коментират.


Депутати още преди време сигнализираха за Унур Емироглу. Според тях той е оказвал натиск върху имами. Опитвал се е да им казва как точно да проповядват исляма, а по-късно, твърдят политици, искал и друго от тях.


„Събитията са толкова динамични, че не знам какво може да се случи. Реално погледнато, Местан няма визията да спечели хората, но пък зад него стои Ердоган – твърде сериозен играч, с голям ресурс и подготвени кадри по темата партийно строителство, по темата влияние. Но на изборите се провалиха, защото не са работили с хората по места. И затова взеха изселниците под крилото си. И от изселниците идва тази история за списъка от 136 души, които изселническите лидери са подложили на натиск”, добави Илхан Андай.


„Изселническите лидери коментират много уверено нещата, като че ли са на служба в Анкара. Те са неправителствено организация. Вероятно е умела психоатака”, коментира още Илхан Андай.