В Атина текат преговори с правителството

 

В Атина текат преговори между фермерите и правителството относно протеста на границата. Срещата с премиера Алексис Ципрас е насрочена за 12.00 часа. Покана е отправена към представителите на всички блокади и оттук нататък те ще бъдат отговорни за положителния или отрицателен развой на ситуацията, заяви правителствен говорител. 

Още по темата

 

Според последна информация представители само на 38 блокади ще се отзоват на поканата. Други от тях, между които и двете блокади, които пряко ни засягат – „Промахон” и „Илинден” – няма да участват и предупредиха, че ако не видят бял дим над Атина и не се стигне до консенсус и конкретни ангажименти за промени въз основа на техните предложения, ще засилят протестите за неопределено време. Така България е изправена пред риска утре отново да е със затворена граница.

 

Протестиращите фермери са категорични, че не само те, но и европейските кредитори не са съгласни с предложенията на правителството за увеличаване на данъчните и осигурителни вноски, тъй като са наясно, че от тези предложения пари няма да постъпят. Смята се, че правителството трябва да намери друг начин, за да подсигури тези 1,8 милиарда, заложени в меморандума от други браншове. Факт е и че самите кредитори се противопоставят на идеята за увеличаване на осигурителните вноски и искат намаляване на минималната пенсия. 

 

Кореспондент: Бойка Атанасова