Твърденията са на следователя Бойко Атанасов

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява твърденията на следователя Бойко Атанасов, според когото в Столичното следствие има наказателни бригади за политически поръчки. Това съобщиха от кадровия орган на съдебната система.


В понеделник в ефира на „Здравей, България” Атанасов заяви, че „разследвания на дела, които са свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са различни от законовите”. Той обвини прокуратурата, че действа като „шпиц команда”, така че да държи министри и депутати в подчинение със заведени уж срещу неизвестен извършител дела. 


Във ВСС били получени и писма от главния прокурор, в които се настоява магистратите да извършат пълна проверка на твърденията на следователя при Софийска градска прокуратура.


Решението за проверката бе взето на заседанието на комисията в понеделник. Ще бъдат изпратени запитвания до главния прокурор Сотир Цацаров и градския прокурор Христо Динев за изразяване на становище по казуса.


Атанасов ще бъде поканен за изслушване от комисията на ВСС на 7 март. След това тя ще вземе решение дали проверката ще продължи или може да бъде взето крайно решение.

 

Какво още каза Атанасов в "Здравей, България" вижте във видеото.