След разследване на Нова уволниха шефа на Агенцията за бежанците

 

За доставката на храна се залага критерий, наречен „оценка на риска”, който е необоснован. Той се залага само при поръчки, свързани със строителство, с дългосрочно изпълнение. Другото порочно нещо, което се случва, е процедурата да се докарва докрай, защото при евентуално обжалване, тя ще бъде спряна”, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Генка Шикерова.

Още по темата

 

По думите ѝ в момента има няколко обществени поръчки, които са заложени с този критерий.
„По всички други критерии, играчите могат да бъдат изравнени, включително и по цена. Коментира се, че за голяма част от поръчките критериите се пишат от външни лица”, добави Шикерова.


Относно реакцията на премиера за разкритията, Шикерова заяви: „Склонна съм да повярвам, че наистина премиерът Борисов е разбрал за конкретните неща сега. Но това са отворени врати в закона, които предопределят подобен развой на събитията”.


Припомняме, че в понеделник правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците, съобщиха от правителствената пресслужба. За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров. Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.


Уволнението на Никола Казаков идва след разследване на Нова. Журналистът Генка Шикерова показа как Агенцията за бежанците купува храни на завишени цени.


Уволнен е и главният секретар на Агенцията, който разписвал договорите и обявленията за поръчки. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че разполага с данни, които потвърждават изнесените в разследването на Нова – договорите са саботирани с умисъл, за да се стигне до пряко договаряне на цените.

 


Груби нарушения при провеждането на обществената поръчка за доставка на храни за мигрантите през 2015 година - залагане на необосновани критерии, които предопределят крайния победител, и умишлено удължаване на процедурата чрез обжалването ѝ в съда. Така може да се обобщят действията на ръководството на Агенцията за бежанците, които водят до сключването на два директни договора за доставка на храни на цени, по-високи от пазарните. Равносметката за бюджета – над 1 милион лева са дадени на избрани фирми.


А как близо 50 млн. лева за доставки на храни могат да се разпределят по лична преценка на възложителите?


Бюджетните организации избират фирми за доставки на храна не според цената, а чрез схема от няколко критерия, основно субективни. Обикновено методиката е 60% тежест на цената и 30 на сто - на риска. Резултатът – обикновено печели не фирмата, която дава най-изгодна цена, а тази, която се хареса на комисията. Според участници в търговете тази тактика прилага и Агенцията за бежанците. Така най-висока оценка получава само една фирма и това автоматично я изстрелва на първо място. Независимо, че общата ѝ цена е с близо 900 000 лева по-висока в сравнение с най-ниската предложена цена.


Репортер: Генка Шикерова

 

Припомнете си още по темата: