Въпреки мрачните прогнози на лекарите, Пламен вече прави самостоятелни крачки

 

Парализирано момче от Варна проходи след 18 години в инвалидна количка. Разказвали сме ви за Пламен Кавраков няколко пъти - за кампаниите за лечение и за усилията на неговата майка в битката със страшната диагноза детска церебрална парализа. Само преди дни Пламен е направил своите първи самостоятелни крачки.


След няколко курса на лечение в Москва с пари, събрани чрез милосърдието на хората, и всекидневни мъчителни упражнения Пламен започва рехабилитация с плуване. Резултатът идва преди дни – момчето прави все повече самостоятелни крачки - извън басейна и във водата. 


Майката Десислава Славова не спирала да вярва в този ден, въпреки че лекарите не давали надежда.


Аз силно вярвах още в момента, когато го родих и те ми подадоха документ, чрез който да изоставя детето си, но аз отказах. Оттогава реших, че каквото и да е, детето е мое и аз ще се боря докрай”, споделя Десислава. 


Така и Пламен не спира да се бори. Щастлив от първите си крачки, си поставя все по-високи цели. Сега мечтае да отиде на дискотека с приятели и да танцува.


Той всъщност проходи във водата. Оттам тръгнаха нещата. Като дойдоха при мен преди три години, беше нещо страшно. Но има много воля в него. Усещането, когато направи първите крачки, беше неописуемо - и за мен, и за майка му, и за баба му, които присъстват на всяка една тренировка”, казва треньорът на Пламен Десислава Янева.


Тя е категорична, че упражненията във вода дават резултат. У нас обаче рядко се прилагат. 


Сега семейството на Пламен проучва възможностите за операция на стъпалата, с която ходенето му да стане по-стабилно. А той е решил, че иска да е студент и да работи като инженер.


Репортер: Искра Урумова