Против честванията в един и същи ден се обяви митрополит Николай

 

Патриарх Неофит и пловдивският митрополит Николай без единна позиция за съвпадането тази година на Великден и годишнината от Априлското въстание. 


Във вторник пловдивският владика се обяви срещу честването от въстанието, защото съвпада с Възкресение Христово. Според митрополит Николай на един от най-големите християнски празници не трябва да има други чествания, защото така се отклонява съзнанието на вярващите.

 

Това се казва в писмо, изпратено до Община Панагюрище от владиката. В него митрополит Николай твърди, че общината искала да премести честванията на Априлското въстание от 2 на 1 май. От общината пък са категорични, че никой нищо не е местил и годишнината винаги е била на 1 май.


Възкресение Христово е празник на празниците и нищо, което е редом с него, не може да попречи на неговото празнуване. Така че пасхалният празник ще си има своята територия. Първи май има как да се празнува от християните. Това няма да ги смути и, така да се каже, ще има още един празник”, коментира патриарх Неофит.