Какво сочи секретният доклад на банката?

 

Ясна ли е причината за фалита на КТБ от секретния доклад, с който депутатите вече разполагат?


Депутатите твърдят, че в доклада няма нищо ново. Защо тогава беше настояването да бъде разсекретен, поне за тях? Две са тезите на двата "лагера" в парламента, ако можем така да ги наречем - едните смятат, че управляващите са поискали точно това от международната компания - да няма нищо конкретно. Според другите обаче докладът си казва всичко, няма какво повече да търсим по темата КТБ, според тях виновен е Цветан Василев.


И да не бяха застрашени от затвор, ако издадат какво точно пише в доклада, депутатите така или иначе няма какво да кажат. От думите им става ясно, че в тези 500 страници няма  нищо друго, освен:


„Добра счетоводна работа”, заяви независимият депутат Георги Кадиев.


Имена липсват. Става ясно единствено, че има необезпечени кредити. Затова и от БСП не очакват нищо повече от доклада. Очакват обаче прокуратурата да се задейства, защото кой на кого е дал, било лесно проверима информация.


„Може да се проследят парите и без доклада. Кой е взел парите, е ясно още от две години, но не сме доволни от правораздавателните органи”, заяви Румен Гечев от БСП – „Лява България”.


Георги Кадиев пък е недоволен от действията след доклада. Според него единственото стойностно били препоръките, които са дадени още на 23-ти септември. А изпълнени ли са - не се знаело. Мистерия било и какво точно са поискали от „Аликс Партнърс” управляващите, за да получим доклад без конкретика.


„Оставам с впечатлението, че им е даден изцяло за консултантски услуги. Умишлено направено така, че само да дадат препоръки”, добави Георги Кадиев.


В единомислие за обратното - че докладът си казва всичко, са и ДПС, и властта.


„Не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ, разкрито е всичко”, заяви Йордан Цонев от ДПС.


„Не знам какво повече се очаква, освен да е ясно, че банката беше декапитализирана от мажоритарните собственици и хората, които са наели”, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.


Виновният - и според едните, и според другите е един.


„Единственият начин да ограбиш банка, е като я купиш”, категоричен е Горанов.


Освен, че е единствен виновен, Цветан Василев се опитвал да заблуждава и със сюжетни линии, според ДПС. Например тази, че към момента на фалита депутатът Делян Пеевски е имал огомни кредити към банката. Съпартийците му, част от които по онова време във властта, решиха да говорят вместо него.


Финансовият министър все пак обеща - ако депутатите настояват твърде много, може да има още свалени ограничения за банковата тайна. Една друга тайна падна по съдебен ред. Колко пари са взимали шефовете на БНБ по същото онова време.


„Това е периода точно преди фалита на КТБ. Бонусът е бил почти 50% от тогавашната им заплата”, заяви Петър Славов от Раформаторския блок.


Близо 20 000 лева е струвал трудът на Иван Искров. От тях - близо 13 хиляди -  заплата, а останалото - допълнителни възнграждения. С 2 хиляди лева по-малко са разполагали подуправителите Димитър Костов и Калин Христов, както и Цветан Гунев - член на управителния съвет ан банката.