Предложението е на Министерството на отбраната

 

Всички българи от 18 до 32 години - на военен отчет. Предложението е на Министерството на отбраната и влиза в проектозакона за резерва. Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията.


Новината е, че за първи път на военен отчет минават и дамите на определената от поправките възраст. Това е съобразно тенденциите в повечето европейски армии да не се прави разлика на полов принцип. Отчетът беше прекратен през 2008 година. Това стана с уволняването на последния набор срочно служещи. Сега, ако промяната влезе в сила, отчетът ще използва системанта на ГРАО, за да даде ясната картина за всички, годни да носят оръжие.

 

В Министерството на отбраната са категорични, че не става дума за подготовка за мобилизация или връщане на казармата.

 

"Ние правим един регистър на всички младежи. Това е нормално и се прави във всяка една държава. Те са необходими в случай на война”, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев.

 

Военни правят планове, което им е работата, но влезлите в списъците няма задължително да преминават военна подготовка или медицински прегледи. Просто военното ведомство иска да знае с какви хора разполага при непредвидени обстоятелства.

 

Трябва да се прави разлика между доброволен резерв, запас и хора на военен отчет. Доброволният резерв у нас е определен от Народното събрание на 3000 души. Армията го попълва, но новата поправка няма отношение към него.

 

"Резервът и сега е част от структурите ни. В бригадите също са включени резервисти в щата”, казва още Николай Ненчев.

 

Последните наборни войници се уволниха у нас през 2007 година. Промени ще бъдат наложителни и в Закона за отбраната, и в Закона за военната полиция, за да влезе в сила новата поправка.