Заплашват да блокират напълно вноса и превоза на гръцка земеделска продукция

 

България с ултиматум към гръцките фермери. Ако до понеделник не бъде решен проблемът с блокадите на граничните пунктове, нашите превозвачи ще блокират напълно вноса и превоза на гръцка земеделска продукция през страната ни.  

 

Днес следобед гръцките фермери отново вдигнаха блокадата, помолени от стачниците от Лариса. Дали, обаче това е краят или само нейното начало, не е ясно. Междувременно нашите превозвачи обявиха, че ако до понеделник гърците не се изнесат окончателно от границата, България ще остане затворена за гръцката земеделска продукция. 

Още по темата

 

Днес следобед гръцките фермери отново вдигнаха блокадата по молба на стачниците от съседна Лариса. Дали обаче това е краят на тази дълга и продължителна гръцка блокада или просто нейното начало, все още не е ясно. 

 

След 40-дневна гръцка блокада, българските превозвачи и държава решиха, че чашата е преляла и заплашиха южната ни съседка.

 

"Ако до понеделник гръцката страна, под каквато и да е форма, не намери начин да реши тази криза, българските превозвачи декларират, че ще започнат контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница”, заяви министър Ивайло Московски.

 

"Няма да позволим на 100-200 фермери да съсипят този 25-годишен труд”, заяви външният министър Даниел Митов.

 

По същото време фермерите на „Промахон” се чувстваха като победители. Да ги подкрепят днес с автобуси дойдоха и стачниците от Лариса. Призовани от гостите си, фермерите вдигнаха блокадата и заявиха, че утре отиват на преговори с Ципрас, които досега бойкотираха. 

 

Към момента затворен за камиони е единствено пункта „Илинден-Ексохи”, а представители на туристическия бранш у нас поискаха от държавата спешно да разреши проблема с продължаващата вече толкова време гръцка блокада, тъй като търпели големи загуби.

 

Репортер: Екатерина Николова