Промяната предизвика сериозно недоволство

 

Скоро личните лекари вече няма да ни предписват конкретно лекарство. В рецептата ще записват международното име на съответния медикамент. Наш ще бъде изборът на коя фирма да бъде лекарството, което ще купим. Промяната предизвика сериозно недоволство, а според лекари тя крие опасности за пациентите. 

 

„Лекарят, предписвайки международно наименование, предписва група продукти са с различни търговски наименования. Пациентът може да си избере най-евтиното от тази група”, обясни Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

 

На различните фирми са различни и цените. Според фармацевтите така ще можем да спестим пари. Лекарите обаче са против промяната.

 

„Немски автомобил е Мерцедесът, немски автомобил е и Трабантът. Но са различни, нали? Различните фирми ги произвеждат под различни наименования, но различните фирми произвеждат по различни стандарти и с различно качество”, коментира д-р Гергана Николова. 

 

Така, когато говорим за здраве, по-евтиното не означава най-доброто. Очаква се промените да влязат в сила от началото на април