Някои болници обжалват, спешни медици искат промяната

 

Масови фалити на малки общински и на частни болници. Това предвиждат медици, ако критериите за Спешната помощ станат факт. В същото време обаче от държавните болници твърдят, че нито едно от спешните отделения в страната не отговаря напълно на изискванията и именно затова трябва реформа. 


За спешната нужда от реформа в Спешна помощ всички сме чували. В една от частните болници са готови да реагират при спешност така - имат стая за дежурен лекар. Случва им се рядко. На предложените нови изисквания - като например спешното отделение да е с размер 700 квадратни метра, няма как да отговарят.


„Това ще бъде причина да се ограничат договорите на общинските и частни болници с Касата, което неминуемо ще доведе до фалит, ако една болница няма договор с НЗОК”, обясни Николай Болтаджиев, директор на частна болница.


От това ще бъдат ощетени пациентите, смятат от частните и общински болници. Причината - едва няколко в цялата страна биха могли да отговарят на толкова високи изисквания.


От друга страна, очакваме да виждаме някое спешно отделение по-скоро така - коридори, пълни с пациенти. И тук е проблемът - в "Пирогов" невинаги успяват да подредят пациентите по спешност. Затова искат критерии.


„Ако всичките спешни отделения бяха добре направени, нямаше да се правят нови домуенти, нови стандарти, а щяхме да си караме по стария начин”, на мнение е д-р Стоян Сопотенски от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".


За да може държавните болници да покрият новите критерии, са осигурнеи пари от Европа. Ако предложенията на министерството станат факт, спешните отделения ще имат половин година да ги въведат.