Гръцките фермери заявиха, че няма да изтеглят тракторите си

 

Гръцките фермери остават на границата и през март. Това решиха днес стачниците от „Промахон”, блокирали пункта вече пета седмица. 

 

Затворен остава и „Илинден” – „Ексохи”. А от понеделник българските превозвачи се заканват да блокират вноса на гръцка земеделска продукция. В петък  по обед блокадата на „Кулата” почти отиде в историята.

 

Камионите се пропускаха, а двайсетина трактора се изтеглиха от границата. Стотици други обаче останаха край пътя в очакване на решението от поредната среща между протестиращите земеделци.

 

След едночасова среща стачниците от „Промахон” решиха - блокадата на границата ще продължи и през март. След срещата фермерите отново затвориха „Кулата”. Кога и как ще бъде пропускано движението през пункта, не е ясно. 

 

Още по темата

 

Припомняме, че тази сутрин блокадата беше вдигната и вече нямаше колони от чакащи тирове. 

 

"Просто с тези хора вече не знам какво мога да направя повече. 2-3 пъти говоря с техния премиер, с опозицията на Гърция, с председателя на ЕК, с комисарите, с колегите на Европейския съвет. Единственото, което получавам като отговор е: "Нямаме контрол върху тях". Това е геноцид към нашите хора там. Чувстваме се в абсолютна безизходица", заяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов.

 

"Вече няма дори и на кого да се обадиш – обадили сме се по 5-6 пъти. На всички сме се молили. Всичко, което може, сме изказали и колегата казва: "Извинявай, ама няма контрол", допълни премиерът. 

 

Видео: БГНЕС

 

Репортер: Екатерина Николова