Това съобщи премиерът Бойко Борисов

 

Новите участъци от магистрала „Хемус” ще бъдат проектирани отначало. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов, след като обществената поръчка беше спряна. 

Още по темата

 

Така заложената максимална скорост за отсечката, която тръгва от Ябланица и стига до разклона за Ловеч, вече ще е 120км/ч, а не 140 км/ч, както е било предварително планирано. Това щяло да  позволи новото трасе  да стане по-късо и нямало да има нужда от тунели.

 

Новите два участъка – от Ябланица до Угърчин и от Угърчин до Плевен, представляват по-малки инфраструктурни проекти и ще са по-лесни за строеж. А това ще спести средства за държавата. 

 

„Мисля, че с това ще ни останат поне 100-150 милиона лева”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

 

Край Ябланица магистралата свършва и там трябва да започне изграждането на новия участък, който ще бъде много по-стеснен заради планинския терен. Това предвижда план Б за строежа на отсечката. След спирането на обществената поръчка държавата се отказа от първоначалния проект. 

 

"Когато прогнозната скорост е 140 км/ч, радиусите по завоите са 5 км, и така се удължава. Когато между мантинелите има 3 метра платно, тя става по-широка", уточнява Борисов.

 

При строежа на участъка радиусът на завоя ще е много по-малък. Така и максималната скорост, с която ще се движим тук, ще трябва да е доста по-ниска. 

 

"Безспорно по-ниската проектна скорост ще даде по-гъвкави решения и ще бъде по-икономично. Другият подход е да се търсят и трасета и през други зони, за да се използват по-гъвкави трасета, за да се намалят виадуктите и тунелите", коментира проф. Румен Миланов от Асоциация „Пътна безопасност”.

 

Залогът ще е новата скорост, с която ще се движим. По-бавната магистрала носи за шофьорите и плюсове, и минуси.

 

Премиерът се закани на автора на първоначалния проект. Обясни обаче, че няма да има неустойки за обществените поръчки, защото били спрени законосъобразно.

 

Обществената поръчка за магистрала „Хемус” е една от многото, които кабинетът спря. По думите на Борисов прекратяването е станало напълно законосъобразно.