Това реши съдът на ЕС

Германия може да налага ограничения върху местожителството на някои мигранти, които приема, ако това би подпомогнало тяхното интегриране, реши днес съдът на ЕС, цитиран от ДПА и БТА.

 

Решението беше взет по повод случая с двама сирийци, които са пристигнали много по-отдавна - през 1998 и 2001 г. Германия им предостави т.нар. "хуманитарен статут", известен в правото на ЕС още като "субсидиарна закрила", което е различно от статут на бежанец. Той се предоставя на хора, които не отговарят на условията за убежище, но се смята, че биха били застрашени в собствената си страна.  

Още по темата

 

Берлин обаче им разрешава да живеят само на определени места в страната и твърди, че тази практика позволява да се разпределят равномерно разходите за социални помощи и улеснява интегрирането на тези хора в германското общество. 

 

Вътрешният министър Томас де Мезиер сега иска да разшири практиката на такива ограничения върху всички бежанци в Германия, които нямат работа и не могат да посрещат разходите за съществуването си, за период до 3 г. Той приветства решението на съда на ЕС в Люксембург, което показало, че германската практика не противоречи на правото на ЕС. Според решението на съда обаче ограничаването на избора на местожителство е законно само в определени случаи.