Русия и Асад използват миграцията, за да сломят европейската решимост, смята той

"Във всекидневния поток от бежанци в Европа има терористи, престъпници и чуждестранни бойци (на ИДИЛ)", каза днес главнокомандващият силите на НАТО в Европа, американския генерал Филип Брийдлав, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

 

Той говори на слушания в сенатската комисия по въоръжените сили в Конгреса на САЩ. Според него екстремистката групировка ИДИЛ се "разпространява като злокачествен тумор" чрез този поток, като "се възползва от пътищата на най-малкото съпротивление, заплашвайки както европейските страни, така и нашата". 

 

Според Брийдлав руските действия в Сирия "страхотно са усложнили проблема". Въпреки публичните твърдения, Русия е сторила твърде малко срещу ИД, а е укрепила позициите на сирийския президент Башар Асад, посочи той.

 

Русия и Асад, добави генералът, използват миграцията като оръжие, за да сломят помощните европейски структури и европейската решимост. Той посочи, че използването на т.нар "варелни бомби", които нямат насочване и съответно нямат и военна стойност, срещу цивилно население има единствена цел да тероризира сирийските граждани и да ги накара да поемат пътя (към Европа).

 

Междувременно се отчита нов пик на бежанската криза в Европа. Експерти очакват през следващите години 3 милиона мигранти да пристигнат в страните от Европейския съюз. Вижте подробности!