Има ли опасност България да стане резерват за бежанци?

 

Европейската комисия предлага затягане на Шенгенските граници. Нашата страна е извън тях.

 

Има ли опасност България да стане резерват за бежанци? 

 

Мерките, които предлага Европейската комисия, ще засегнат България, както и съседните Румъния, Сърбия и Македония. Хърватия също ще попадне в новите правила. На конференция в Европарламента днес представители на балканските държави обсъдиха проблемите и възможните решения. Какви са те - разказваме с Емил Александров.  


Мигрантската вълна ще продължи поне до 2050 г., прогнозират учените ОТ БАН. Техните сметки сочат, че 3 000 000 бежанци ще минат границите на ЕС. 

 

"За миналата година 600 000 са минали от началото на годината, само за първите два месеца на тази година 100 000 са минали през първите два месеца на тази година", коментира Душко Лопандич, посланик на Сърбия към ЕС.

 

Дали тези хора бягат от войната или са терористи, никой не може да каже. Според Интерпол на територията на ЕС има 40 000 трафиканти на бежанци. 


А натискът става все по-жесток. По думите на всички участници в конференцията, ЕС не взима адекватни мерки. 

 

Йотова и колегите й ще настояват и за промяна в Дъблинското споразумение, което задължава страната, на чията земя първо е стъпил мигранта да го регистрира. Исканията си балканските страни ще поставят на вниманието на Европейската комисия.