Комисията заделя 300 милиона евро за основните нужди на мигрантите за тази година

Европейската комисия отпуска допълнителни средства за незабавна помощ за справяне с мигрантската криза. За текущата година Комисията заделя от бюджета си 300 милиона евро, които да посрещнат основните нужди на страните за бежанците на тяхна територия.

 

Комисията предлага създаването на хуманитарен фонд от общо 700 милиона евро, разчетени за три години. През следващите две години по фонда ще се заделят по 200 милиона евро на година.  

Още по темата

 

Комисията предлага и мерки за незабавно репатриране на бежанци, преминали на европейска територия през Турция, но които не отговарят на изискванията за бежански статут.

 

 Средствата за тази година ще са на разположение незабавно.


 
„Това предложение ни дава възможност да осигурим помощ за решаване на кризата по-бързо. Няма съмнение, че то е за нуждите на бежанците. Няма време за губене, за да се използват всички средства за предотвратяване на човешкото страдание по нашите граници. Днешното предложение осигурява 700 милиона евро за най-неотложните нужди. Очаквам европейските правителства и Европейския парламент да го  одобрят бързо”, заяви Христос Стилянидис, комисар за хуманитарна помощ и решаване на кризите. 

 

Информация: Антоанета Николова