Най-голяма промяна ще има при специалностите "Право" и "Международни отношения"

 

По-високи такси за обучение ще заплащат новоприетите студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. При редовната форма скокът на таксите ще е от 40 до 240 лева. За задочниците увеличенията ще започват от 15 и ще стигат до 370 лева. 

 

Най-голямо е поскъпването за студентите, които учат редовно „Право” и „Международни отношение”. Там годишната такса става 739 лева вместо сегашните 500 лева. За задочното обучение по специалността „Педагогика” промяната е най-голяма - от 115 лева таксата се вдига на 485 лева. Поносими ли са таксите, според студентите, провери екип на Новините на Нова.

 

Калоян е студент в Журналистическия факултет на СУ. От вече четири години учи и успоредно с това работи. Таксата му е 500 лева годишно, а за новите студенти по журналистика тя ще се увеличи със 115 лева. 

 

Тази такса обаче не е поносима за Мария, която плаща също по 500 лева всяка година и учи „Българска филология”. За нейната специалност таксата ще се вдигне със 180 лева. 

 

От ръководството на университета успокояват, че предложението за по-високите такси е съгласувано със студентите и го аргументират с факта, че те не са поскъпвали от осем години. 

 

Най-голямо е планираното увеличение на таксите за студентите в Юридическия и Педагогическия факултет. Няма да поскъпнат само таксите за „Медицина” и „Фармация”. Не се променя и таксата за кандидатстване от 30 лева.

 

Репортери: Мия Димитрова, Надя Хамдан