Нова телевизия разполага с автентични записи на метода на мошениците

 

Нова телефонна измама! Мними полицаи вербуват пенсионери за агенти под прикритие. Нова разполага с автентични аудио записи на метода, който използват мошениците.

Още по темата

В наглата схема измамниците този път се представят за служители на МВР. Веднъж спечелили доверието на възрастните хора, те измъкват под носа им сериозни суми.

 

Само за минута на телефона мнимите полицаи успяват да превърнат възрастните хора в свои агенти под прикритие. А другите, истинските полицаи, все по-често се сблъскват с резултатите от това. Вече инструктирани, пенсионерите под прикритие са готови за действие. Следва ново обаждане, няколко минути по-късно. От другата страна на линията е колега-измамник на мнимия полицай, който използва познат вече сюжет. За да помогнат на полицията да залови лошите, пенсионерите вадят всичко, каквото имат – ценности, пари за черни дни.

 

За да бъде конспирацията пълна, често мошениците карат жертвата да държи мобилния си телефон на линия. Или дори – да го постави в хладилника, уж за да не бъде проследен. Истинската цел обаче е съвсем друга – да не би в това време да звънне някой близък и да развали сюжета. 

 

Всъщност организаторите на схемите са на стотици километри от София – най-често измамниците се намират в района на Русе, Горна Оряховица и Велико Търново. Полицията ги нарича „дистанционни престъпления”, защото измамникът, жертвата и посредникът – муле, така и никога не се виждат очи в очи. 

 

А агентурата се вихри из цяла София – пенсионерите под прикритие оставят пачки с пари на уречените за това места. И не казват за двойнствения си живот дори и на най-близките. 

 

Какво обаче се случва, когато в един такъв опит за вербуване и доставка на пари се намесва синът на възрастна дама - мошениците стават доста нервни - нова разполага с автентичен аудио запис

 

А ако следващия път телефонът звънне и някой отсреща твърди, че е полицай, важно е да знаем, че няма такава процедура да се изискват пари от гражданите, за да се задържат престъпници.

 

Служителите в банковите клонове пък трябва винаги да търсят полицията, когато възрастен човек без конкретна причина реши да изтегли от банката голяма сума пари.