Полицията е работила по сигнал

 

На 4 март беше задържана поредната група мигранти, влезли у нас нелегално. Арестувани са и 7 каналджии, които са им помогнали да минат през границата. Полицията е работила по сигнал.

 

Групата е заловена миналата нощ край село Сладун, което се намира много близо до границата с Турция.

 

Интересен факт е, че преминаването през този район беше по-рядко през последната година, тъй като потокът от бежанци се беше насочил предимно към Гърция и Македония. След ограниченията там обаче местните хора очакват чужденците отново да предпочетат българо-турската граница.

 

Мигрантите, сред които 18 деца, тръгнали от Ирак. Хиляди километри по-късно пътят из свърши във районното полицейско управление в Свиленград.  Всички са настанени в център на Дирекция „Миграция”. Въпреки рискованото пътуване, децата са добре и са с родителите си.

 

„Няма проблем със здравословното им състояние”, обясни началника на РУП – Свиленград Димитър Янакиев.  За хората в селата покрай турската граница залавянето на голяма група бежанци не е нещо ново.

 

Костадин Атанасов твърди, че е заловил поне 50-60 души. Разказва, че мигрантите се движат на големи групи. Признава, че вече се чувства като част от охраната на границата. „Тук всеки жител е граничар”, коментира той.  

 

Задържаните каналджии ще бъдат съдени. Те са от Харманли, Симеоновград и Любимец.  Каналджиите обикновено са безработни хора от района, които опитват да изкарат лесни пари, макар сумите, които получават всъщност да не са много големи.

 

Репортер: Димитър Иванов