Целта беше тренировка за евентуална голяма бежанска вълна

 

Около 200 военни и полиция остават в района на граничен пункт „Кулата”, за да реагират при евентуален бежански натиск. В събота около час границата беше затворена, докато гранични полицаи, военни и служители на Червения кръст тренираха за защита на браздата. За  провеждането на „Граница 2016” настоя премиерът Борисов още преди празниците. Какви ситуации тренират военни и полицаи?

 

Учението целеше координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, МО и БЧК, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск. В него се включиха 400 граничари, военни и медици, заедно с над 50 специализирани автомобила.

 

Смята се, че най-лошият сценарий за България е Македония да затвари границата си с Гърция и хиляди чужденци да потеглят към нашата страна.  „Предвид географските особености това е най-вероятният маршрут за навлизане на мигранти”, коментира полковник Иван Иванов, командир на военното формирование в Благоевград.

 

 

 Бяха проиграни общо пет кризисни ситуации. Група чужденци се опитаха да пресекат граничния пункт. Бяха засечени и заловени. Напрежението ескалира, бяха ранени както мигрант, така и служител на реда. Пристигна оборудван спасителен хеликоптер. „Готови сме да реагираме и при най-тежка ситуация при преминаване на мигранти”, убедена е вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

А ситуацията при съседите става все по-сериозна. Всеки ден в Гърция пристигат нови кандидати за убежище в Европа. На пристанищата в Кавала, Солун и Атина постоянно акостират препълнени с хора фериботи. Незаконният трафик бележи незапомнен бум. „Ако искат, мога да им пратя нашите ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с мигрантите”, коментира премиерът Бойко Борисов.

 

 

Според премиера напрежението по южните граници на Европа няма да се уталожи със затваряне на граници и телени мрежи. Той все пак призова: „Не приемаме и другата крайност - кой от къде иска, да може да влиза и ние да сме длъжни да им осигуряване на храна, работа, пари, жилища и каквото си пожелаят”.

 

Премиерът е уверен, че Европа ще да приеме неговото предложение всички кандидати за бежански статут да преминават само през контролните пунктове.