КНСБ предложи да има минимален праг на възнаграждения на хора с дипломи от ВУЗ

 

Да се въведе минимален праг на възнаграждението, което да получават висшистите, работещи по специалността си. Предложението, който дойде от президента на КНСБ Пламен Димитров,  предизвика обществен дебат.

 

Сумата изчислена с предложеното 50 процентово увеличение на минималната работна заплата възлиза на 690 лева. В студиото на "Събуди се" бизнес дамата Ваня Червенкова призна, че подкрепя идеята на КНСБ.  

 

„Каква заплата ще получават хората го определя пазарът на труда. Аз съм дълбоко впечатлена, че един лекар или учител трябва да работи като продавач-консултант. Това не е нормално”, коментира тя.  

 

 „Българските синдикати са креативни в това да измислят идеи, които ние след това седмици да дискутираме”, коментира икономистът Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч”.  
„Ако разгледате минималните осигурителни прагове за всички позиции, които изискват висше образование, ще видите, че почти няма случаи, в които прагът да е под 650-700 лева и в момента”, каза още той.  

 

Статистиката обаче показва, че само 4% от висшистите са регистрирани в бюрата по труда през последните 5 години. Най-голям проблем с това да намерят работа по специалността си имат завършилите специалности свързани с животновъдство, археология и история. 47 процента от хората с диплома за висше работят на позиция, за която висше образование не е необходимо. Средният доход на работещите висшисти у нас е 925 лева.