Защо няма пари за поддръжката му?

 

Мостът на Кольо Фичето край Бяла се руши. До момента всички проекти по реставрацията му са провалени. Постройката е на 150 години, а последната реконструкция е през 50-те години на миналия век. Мостът е шедьовър и е единствен на Балканите.

 

"Общината е изпуснала два златни шанса да може сериозно да се реставрира този паметник на културата. През 2011 г. има програма в подкрепа за развитие на културно-историческите забележителности в България. Заради проблем с паркинг обаче общината не си е свършила работата и са изпуснати сроковете”, обясни кметът на Бяла Димитър Славов.

 

"Другата възможност е през 2015 г. – по трансгранично сътрудничество между България и Румъния отново е пропуснат шансът заради неуредици между проектанта и общината", поясни кметът. 

 

"Лично аз се ангажирам да си оправим проектната готовност и да няма подобни грешки от страна на общината. Нужни са около 4 милиона лева и без еврофинансиране ремонтът няма как да се случи”, допълни Димитър Славов.

 

"Всеки един разлив на реката би бил много опасен за моста. Спешно трябва да се направи пътната настилка, която е в изключително лошо състояние. Трябва да се вземат мерки и за обезопасяване на перилата на моста, тъй като в момента те не са много високи и създават предпоставки за инциденти”, обясни от своя страна строителният инженер Лъчезар Дилянов.

 

Репортер: Мартин Георгиев