По-солена ли ще излезе трапезата ни до Великден?

 

Постенето – по-скъпо през тази година. Цените на най-търсените безмесни храни тръгнаха нагоре точно в дните преди Великия пост, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По-скъпо ли ще излезе за трапезата от миналата година?


От днес до Великден трябва да забравим за месото, а след следващата седмица – и за млякото и млечните продукти. Традиционно обаче по това време на годината постните храни – като плодове, зеленчуци, варива и ядки - поскъпват. Сега обаче поне салатата по време на пости  тази година се очаква да ни излезе по-евтина.


Ден първи на поста. И първа равносметка:


„Ще ми бъде по-трудно да оставя млечните продукти. Ще ми липсват яйцата, сиренето и кашкавала”, казва Нора Сингх.


През следващите 40 дни Нора ще трябва да забрави за тях. Вече има алтернатива.


„Основното, което ще има са плодове, зеленчуци, сурови ядки – по-полезни са. Сега, в края на зимата те имат много вещества, полезни за организма”, казва Нора Сингх.


По-лек ритъм за организма, но не съвсем и за джоба на Нора. В седмицата преди поста леко нагоре тръгнаха цените на брашното, мандарините, лимоните, бананите и краставиците. По-евтини обаче са доматите и фасулът, например.


„Вече минава сезонът на портокала и мандарината. Нормално е да има някакво покачване”, казва Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


С Нора ще проверим как се променят цените от склада до щандовете в магазина.


„Не би следвало гражданите да усетят нещо по своето месечно потребление. Ако усетят, ще е в рамките на лев-два-три при тези разлики”, на мнение е Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


Въпреки поскъпването спрямо последните дни - повечето постни храни са по-евтини от миналата година.


„По-рано ще излезе предлагането на български зеленчуци, които се потребяват в този период – зелена салата, домати и краставици. При тази топла зима и климатични фактори трапезата до Великден ще е доста по-евтина”, прогнозира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


Независимо от цените, Нора е решила да спази поста докрай.


„Месото също не е толкова евтино, така че в момента съм решила да използвам периода, за да си облекча организма и да посрещна лятото с усмивка”, казва Нора Сингх.


А на дребно, в магазина, търговците ще разчитат на повече покупки. Затова дори по борсите да се отчита ръст – по щандовете повечето постни храни остават на старите цени.


Тези от вас обаче, които решат да не постят през следващите дни, трябва да са спокойни, тъй като цените на месото, млякото и яйцата остават стабилни.