Ще затвори ли Европа "Балканския път" на бежанците?

 

Европа и Турция - на крачка от сделка за прекратяване на мигрантската криза. В очакване на решението, близо 20 000 мигранти изнемогват блокирани в Идомени.


Удвояване на парите за Турция от 3 на 6 милиарда евро и облекчаване на визовия режим за Турция от юни. Това договарят в Брюксел лидерите на Евросъюза с турския премиер Ахмет Давутоглу. Целта на кризисните разговори е да бъде сложен край на мигрантската криза, която застрашава Шенгенското споразумение за свободно движение и заплашва единството на Европа.

Още по темата


Проектът за нов план за действие между Турция и Евросъюза е бил представен от президента на Европейския съвет Доналд Туск и е станал основа за дискусия сред европейските лидери. Очаква се по-късно тази вечер те отново да разговарят с турския премиер Ахмет Давутоглу.


„Искаме да намалим броя на нелегалните мигранти, не само в някои държави, но във всички, включително и Гърция”, казва германският канцлер Ангела Меркел.


В подготвяното на срещата споразумение се предвижда Турция да приеме всички нелегални мигранти от гръцките острови. В замяна Европа ще взима един сирийски бежанец за всеки мигрант пристигнал в Турция от островите. За да направи това, Анкара настоя Европа да удвои първоначално предложените 3 милиарда евро.


„С това ново предложение, нашата цел е да спасим живота на бежанците, да обезкуражим онези, които искат да се възползват от отчаяната им ситуация - именно трафикантите на хора, срещу които ще се борим и да започнем нова ера в отношенията Турция – Европа”, обяви турският премиер Ахмет Давутоглу.


Парите трябва да бъдат получени от Анкара до края на 2018 г., като те ще бъдат похарчени за настаняване на сирийските бежанци и спиране на потока мигранти. Българският премиер Борисов повтори нашата позиция.


„Всички външни граници трябва да се затворят, така както е и Шенгенското споразумение. Да се минава само през официалните КПП-та. На базата на това какъв маршрут имат тези бежанци, мигранти или не знам и аз как да ги наричам”, заяви българският премиер Бойко Борисов.


Като условие да помогне на Европа с мигрантите, Турция е поискала от края на юни облекчаване на изискванията за турските граждани при влизане в държавите от Шенген.


Евросъюзът иска много от Турция, но и Турция иска много в замяна, коментират анализатори тук. Но без активно сътрудничество между двете страни, шансът да бъде решена мигрантската криза е минимален.


Репортер: Антоанета Николова