Цената обаче беше увеличена двойно – от 3 на 6 милиарда евро

 

Европа затваря вратите си за нелегалните мигранти. Принципното споразумение дойде след 12 часа на тежки преговори между Европейския съюз и Турция. Анкара се съгласи да приеме обратно мигрантите, тръгнали към Европа от нейна територия срещу 6 милиарда евро помощ от Брюксел. 

 

За всеки сириец, който Турция ще вземе обратно от Гърция, Европа ще взима друг от турските лагери. Тези, които не са сирийци, ще бъдат връщани на Турция, която пък ще ги връща към техните страни. Това е решението, договорено след инфарктните среднощни разговори.  

 

Целта на Европа е да откаже всеки един бежанец или мигрант да плаща на трафиканти и така да затвори Балканския маршрут.

 

Споразумението все още не е одобрено от всички страни-членки. Затова и няма подписи под финалния му вариант. Според авторите му, ако се влезе в сила, то ще пресече нелгалните канали на имиграцията към Европа.
 

Детайлите на споразумението се доуточнават. Брюксел се надява да го финализира в края на следващата седмица на редовната среща на върха на 28-те. Засега не е ясно как и откъде Европа ще задели обещаните 6 милиарда евро. Българската комисарка Кристалина Георгиева ще има нелеката задача да предлага варианти. 
 

Един от първите критици на споразумението беше унгарския премиер Виктор Орбан, който дори се закани Унгария да наложи вето на заселването на имигранти в Европа. Но повечето оценки са, че от началото на кризата с бежанците то се явява като най-постижимото и бързо решение за момента.

 

Искам да обявя решението на европейските лидери да поставят край на начина на придвижване, което ще рече да се спрат нередовните мигрантски потоци и да се пресече маршрутът през Западните Балкани.  Предлагаме и помощ за засилване на външните граници, включително на границите на Македония и Албания”, заяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет. 


 

 

Пътуващите по море пък ще бъдат връщани от патрулиращите сили на НАТО.

 

Целта е по този начин да няма това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да взимат парите на тези хора и да се убие този мръсен бизнес. Това е целта на това „едно плюс едно””, обясни българският премиер Бойко Борисов. 

Още по темата


 
В замяна Турция поиска либерализация на визите, отваряне на глави по преговорите за членство в ЕС и още три милиарда, с което помощта за Турция да стане 6 милиарда до 2018 г.  От България също се иска да даде своя финансов принос. 

 

"Турция не иска пари. Ние плащаме от държавния бюджет издръжката на бежанците. Нека бъде ясно - всичко, което искаме е справедливо поделяне на тежестта", изтъкна турският премиер Ахмет Давутоглу.

 

„Ние трябва да си помагаме взаимно и затова и Турция представи своите креативни и конструктивни предложения, допълни той.

 

Исканията на Турция за отваряне на глави по присъединителните договори се отлагат за неопределена дата в бъдещето. Все пак Турция успя да договори облекчен визов режим за пътуванията на нейни граждани на територията на Европейския съюз.