Община Пловдив и Министерството на културата в спор кой носи вината

 

Държава и община в спор за показното събаряне на тютюневия склад в Пловдив. 
 

Министерството на културата вече спря събарянето на емблематичната сграда, а прокуратурата разпореди районът около тютюневия склад да бъде обезопасен. Вече са поставени метални заграждения. Разследващите проверяват дали разрешението за бутане на сградата е издадено въз основа на фалшифициран документ.


Собственикът ще трябва да възстанови автентичния вид на сградата. За това, че е срутил части от нея, ще бъде глобен.  

 

Главният архитект на Пловдив подписва тютюневият склад  да бъде разрушен, защото, както той сам разказва, се доверява на собствениците, които му показват документ от Националния институт за недвижимо културно наследство от 2010-а година. Според удостоверението сградата не е паметник на културата.

 

“Не съм се съмнявал и грам на това удостоверение, което беше автентично. Честно казано не съм имал такава практика. Не бих могъл да ги проверя”, коментира Румен Русев, главен инженер на Община Пловдив.


Съмнението за фалшифициране на документите излиза на бял свят, след като Министерството на културата изпраща  удостоверение, че сградата е паметник на културата от 1977 година и е част от т.нар. "тютюнев град".

 

Инж. Русев казва, че е подведен. Преди да одобри проекта за нова сграда, община Пловдив е трябвало да съгласува промяната с Министерството на културата. 

 

Екип на Нова потърси шефа на фирмата, която е собственик на тютюневия склад, и търсим шефа й -  Георги Бранеков. По думите на секретарката му обаче той бил в отпуска. 

 

„През 2010 г. съм подписал разрешение за строеж въз основа на идеен проект и утвърден подробен устройствен план, към който е издадено удостоверение от Националния институт за паметниците на културата. Действително, удостоверението, което е прилагано към преписката от 2010 г. от собствениците при нас, не е със съдържанието, което е в деловодството на изходящото писмо. Точно то е било основание, за да одобрим проекта за строеж”, коментира за „Здравей, България” главният архитект на Пловдив Румен Русев, който е подписал разрешението за събарянето на бившия тютюневия склад.

 

Още по темата

Събарането на сградата започна в неделя, а в понеделник десетки пловдивчани се събраха пред нея с намерението да се опитат да спрат багерите с телата си, ако те отново тръгнат към бившия тютюневия склад. Протестиращите граждани натрупаха грамада от съборените тухли пред общината в знак на протест срещу събарянето на емблематичната сграда.


„В Община Пловдив би трябвало да знаят, че това е паметник на културата. Проектът за изграждане на сграда на този парцел не е съгласуван с Министерството на културата”, коментира за „Здравей, България” арх. Слави Славов от Министерството на културата.


„Спрели сме събарянето на бившия тютюневия склад. Няма да допуснем да продължи работата по разрушаването. В момента върви проверката по документи”, съобщи заместник-кметът на Пловдив по строителството Димитър Кацарски.


Тази сутрин жители на Пловдив попитаха кой ще възстанови разрушената сграда.


„Това е варварство. Това е един храм на българските тютюноработници в Пловдив. Няма човек, който да не е ял от горчивия хляб на тютюноработника”, каза възмутена гражданка на Пловдив.


Големият художник Вълчан Петров, чиито стенописи са изографисани на първия етаж на сградата и са обявени от БАН за изключителна ценност, се просълзи когато видя творбите си, превърнати в руини.


"Бутането по същество е законно. Преди един месец Община Пловдив е била информирана, че сградата ще се премахва, защото има всички законни основания", обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.


Сградата е частна собственост. Заради допусната техническа грешка сградата не е вписана като паметник на културата, а за ценност е била посочена съседна. Тази грешка е трябвало да бъде поправена от Министерството на културата.


Окръжната прокуратура в Пловдив вече се самосезирала по случая и е възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. В рамките на проверката ще се изясняват, както статутът на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Проверката ще трябва да бъде извършена от Икономическа полиция, а срокът е 30 дни.

 

Министерството на културата ще разпореди собственикът да възстанови сградата в оригиналния й вид.

 

Репортер: Благой Бекриев