Новината за решенията в Брюксел беше наречена от хората в лагера „Идомени” „безсмислени пазарлъци”

 

„Безсмислени пазарлъци” – така бежанците в лагера в Идомени определиха срещата в Брюксел, на която ЕС се споразумя с Турция да приема обратно мигрантите

 

Хората в лагера са категорични, че продължават към Западна Европа. Назад няма да се връщат, ще търсят начини да продължат. 

 

Снощи за кратко напрежението в лагера ескалира заради преговорите в Брюксел. 

 

Малко по-късно се изсипа силен порой, който спря достъпа на автомобили до лагера. Наложило се е спасителни екипи да оказват помощ на част от хората в палатките. 

 

Решенията в Брюксел коментираха и Славчо Велков от Центъра за близкоизточни изследвания и журналистът Мохамед Халаф.

 

Според Славчо Велков споразумението за принципа 1 към 1 е безсмислено и опасно. То предвижда за всеки нелегален имигрант, върнат от Европа, Турция да праща един легален. 

 

„Онзи, който Турция обяви, че е извършил самоубийствения акт в Истанбул, беше легален мигрант. Разпознаха го по отпечатъка от палеца. Така че никаква гаранция няма какво ще дава Турция на Европа. Още по-важното е, че всеки който има нормален турски документ, може да проникне на територията на Европа”, обясни Славчо Велков. 

 

Според Мохамед Халаф мигрантите в бъдеще ще създадат доста проблеми на Европа.

 

„Идват с други нрави, с други традиции, други култури. Пак ще трябва да се съобразяват с тях”, коментира журналистът. 

 

Той говори и за репортажа на журналисти от 6 държави, който доказвал, че 90% от мигрантите са попаднали в контрабандна мрежа. По думите му става дума за 18-20 големи фирми с кораби, които могат да побират до 1 000 човека. Те взимат от мигрантите от 7000 до 10 000 долара. 

 

„Тези хора не бягат от война, а защото искат да живеят по-добре”, заяви Мохамад Халаф. „Продават къщи, апартаменти, каквото имат. Сигурно има сред тях и хора в нужда, но 90% от тях не са”. 

 

Според Славчо Велков това, което се случи в Брюксел, наистина изглеждаше като пазарлък. Според него това е било изнудване от страна на Турция.

 

„Скептичен съм към този план. Турция не дава никаква гаранция, че ще изпълни това обещание и освен това се вижда, че досега Турция контролирано е пропускала бежанците”, заяви Славчо Велков. По думите му обещаните на Турция 6 милиарда евро е можело да послужат за укрепването на границите на Европа. 

 

„Конфликтите в Близкия изток ще се задълбочават следващите 20-30 години”, заяви Халаф. Според него те даже ще се разширяват към Африка. 

 

Повече гледайте във видеото. А снимки от наводнението в лагера в Идомени - вижте в галерията!