По къс ръкав или с палто?

 

„Снегът идва, но той ще падне в планините. По ниските части на страната вероятността да има снежна покривка е около 5%. Нищо чудно и София да падне някоя снежинка. До края на месеца ще натрупа съществен сняг, но той няма да се задържи. Ще има бавно понижение на температурите”, прогнозира в студиото на „Здравей, България” доц. Георги Рачев, климатолог от СУ „Св. Климент Охридски.


Той коментира и ураганния вятър, оставил без покрив десетки къщи в Димитровград, където част от хората изкараха безсънна нощ. Само за броени минути бурята отнесла всичко по пътя си. Силният вятър минава през квартал "Изток 2" и помита контейнери и спирки. Покривите буквално излитат над главите на хората. Природното явление, което местните определят като „невиждано торнадо”, отнася прозорците и керемидите от поне 20 къщи.


„Това природно явление е свързано с преминаването на циклон, изключително малък по площ. Прогноза за торнадо, каквото виждаме в момента, практически не може да се направи. То става при преминаване на студен фронт с дъждовни облаци. При торнадо в САЩ цели железопътни композиции са местени няколкостотин метра встрани”, добави климатологът.


По думите му в България това е поредната четвърта топла зима.


„Антицзиклонът „Йоахим” ще определя времето в следващите десет дни. Това е нормално за времето. Типично мартенско време с много дъждове. След това ни чака седмица на стабилно време”, поясни климатологът доц. Георги Рачев.


А каква ще е пролетта?


„През март, април и май месец ще има повече валежи. Очаква ни влажна пролет. Това е добре за селското стопанство. Язовирите ни са в прекрасно състояние. Надяваме се по-малко райони да бъдат с режим на водата”, поясни доц. Георги Рачев.

 

За днес се очакват обилни валежи в Кюстендил и Благоевград. От „Напоителни системи“ съобщиха, че извършват постоянен контрол и наблюдение на язовирните  съоръжения. На този етап те разполагат с необходимите свободни обеми за поемане на водни маси и се спазват определените контролни обеми. Контролирано се изпускат водни маси от язовирите „Долна Диканя“, „Извор“, „Бегуновци“ и „Осломе“. При необходимост има готовност да се  
изпускат и останалите язовири от двете области, допълват от дружеството.

 

 

Още за времето днес - от Гергана Малкоданска: