Защо границата ни ще бъде пазена от военни без оръжие?


 

Още по темата

„Положението в Гърция е изключително трудно. По наша информация около 30 000 бежанци са се концентрирали там, някои от тях - близо до нашата граница. Положението е същото и в Македония, и в Сърбия. България е един вид остров на стабилност. Надяваме се за дълго, но винаги съществува вероятност част от тези бежанци да се насочат към българската граница. Затова подготвихме съответните мерки и инструкции как да се действа спрямо държавите, от които те идват. Ще направим всичко възможно да опазим българската граница”, заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на отбраната Николай Ненчев.


Той не отрече възможността бежанците да пресекат границата между Гърция и България или между Гърция и Македония през труднодостъпен планински район.


„Те са изключително изобретателни, напористи. Една голяма част от тях твърдят, че под никаква форма няма да се съгласят да се върнат доброволно”, коментира още Николай Ненчев.


„Имаме готовност да изпратим до 1000 човека за няколко часа на границата край Идомени. Част от тях ще бъдат въоръжени. Патрулите ще се извършват съвместно с органите на МВР. Ще използваме сила само в краен случай – тогава, когато е застрашен животът на нашите военнослужещи или полицаи”, добави военният министър.


Относно възможността за връщане на задължителната казарма, той заяви: „Не ми изглежда твърде възможно, защото през последните години се стремим към професионална армия и сме потготвени за това. Разпоредил съм на експертна група да изработи нашето становище по този въпрос. Но въвеждането на задължителна казарма е малко вероятно. Една година е необходима, за да обучим един войник, а това е доста скъпо”.