Промените щели да направят бъдещето по-несигурно за работниците

Стотици хиляди френски студенти и работници излязоха по улиците в знак на протест срещу трудовите реформи, предложени от правителството, предаде БГНЕС.


Планът има за цел да премахне пречките пред компаниите да уволняват служители по икономически причини, което, според опонентите, ще бъде трудно оспоримо в съда.


Младите протестиращи са сред най-отявлените противници на мерките, които според тях ще направят бъдещето по-несигурно, въпреки че правителството твърди, че именно те са възрастовата група, която ще бъде най-облагодетелствана от реформата. 

Още по темата


Тийнейджъри и студенти хвърляха яйца, докато вървяха из Париж, насочвайки гнева си към френския министър на труда Мириам ел Комри, чието име стои зад проектозакона.
В стачката се включиха и железопътните служители, които призоваха за по-добри условия за труд.


Няколко организации твърдят, че в демонстрациите в цяла Франция участват над половин милион души, като само в Париж протестиращите достигнаха 100 000 души.


Реформите имат за цел да намалят безработицата от над 10 на сто, както и младежката безработица, която достига 25%.


Предложеният нов закон също намалява заплащането за извънреден труд за работа над 35 часа за работната седмица . В много сектори младите стажанти работят по повече от 40 часа на седмица.

 

В онлайн петиция срещу проектозакона се включиха над един милион души, а социологическо проучване показа, че 70% от гражданите на Франция се противопоставят на новите мерки.