Той бе разпитан и освободен с предупреждение да не нарушава обществения ред

 

Задържаха дясната ръка на Златко Баретата – Иво Ториното, при мащабна спецакция срещу незаконните кортежи на скъпи коли в София, съобщи за Нова телевизия говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Издадена му бе заповед за задържане за 24 часа

 

Ивайло Борисов бе разпитан в Шесто РПУ, а по-късно освободен с предупреждение да не нарушава обществения ред. Самият той и адвокатът му Марияна Тодорова заявиха, че по никакъв начин не го е направил.

 

Ториното бе задържан при акция в столичните квартали „Бояна”,„Драгалевци” и „Симеоново", която е насочена срещу кортежите на луксозни автомобили. Подобни мерки бяха анонсирани преди време от ръководството на МВР и главния прокурор.

 

Срещата на Ивайло Борисов - Ториното с полицаите продължи само три часа.


„Връчиха ми предупредителен протокол да не нарушавам обществения ред. Не съм излизал от нас и ме задържат”, оплака се Ториното.


Акцията беше разпоредена след боя на Околовръстното, при който Васил Наумов и съпругата му бяха пребити от нелицензирани охранители на Ториното.


„Разпитан е дали е съпричастен с престъпление, извършено на терторията на шесто районно управление. Съпричастност не е установена и е освободен. Ториното е криминално проявен. Има регистрации за изнудване, участие в престъпна група и други”, обясни шефът на шесто РУ Петър Василев.


Ториното и адвокатът му Марияна Тодорова твърдят, че по никакъв начин не е нарушил обществения ред.


„На Околовръдстното е бил автомобилът му, но не и той”, адвокатът на Ивайло Борисов, Марияна Тодорова.


Проверките на полицията ще продължат.


„Акцията е и за движение на МПС с превишена скорост, ще бъдем безкомпромистни”, закани се шефът на шесто РУ Петър Василев.


И тази вечер основно ще се правят проверки в елитните квартали на София.  

 

Още по темата

Припомняме, че името на Иво Ториното бе замесено в инцидента на Околовръстното шосе, при който негови охранители биха мъж и жена заради забележка с клаксон на пътя.

 

Ивайло Борисов е подсъдим за убийство и за трафик на наркотични вещества. Той е бил задържан на 16 февруари 2013 г., като няколко месеца по-късно постоянната мярка за неотклонение "Задържане под стража" е сменена с по-лека.

 

Побоят провокира главния прокурор Сотир Цацаров да поиска спешни мерки от МВР. Той свика среща с главния секретар и директора на ГД „Охранителна полиция“ за вземане на незабавни мерки за осъществяване на засилен контрол за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност.

 

„Инцидентът на Околовръстното шосе в София е поразяващ със своята наглост и съзнание за тотално несъобразяване със законите и обществения ред. Разпоредили сме контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се законът по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка и на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават", обясни Цацаров.

 

Общо 15 души са задържани при специализираните полицейски акции на територията на столицата. Ето какви са междинните резултати от стартиралата преди дни акция на служители на СДВР. До момента в хода на операцията са проверени 681 души, за 21 от тях е установено, че са криминално проявени за различни престъпления. В столични районни управления с полицейски мерки до 24 часа са задържани общо 15 човека. За 41 от проверените е установено, че притежават законно оръжие, при 37 души то е за лично ползване, а на четирима е предоставено за служебно ползване /извършване на дейност по сключени договори по Закона за частната охранителна дейност/. Четири автомобила са спрени от движение за установени технически неизправности и един – заради съмнения за интервенция.