Операциите продължиха 12 часа

 

За първи път у нас български лекари трансплантираха едновременно черен дроб и бъбрек на един пациент. Медиците от Университетска болница "Лозенец" са присадили органите на 21-годишен мъж с чернодробна и бъбречна надостатъчност.

 

Състоянието на пациента е било критично, а единственият шанс за живот бил спешното провеждане на двете трансплантации.

 

Операциите продължили 12 часа. Младият мъж е в стабилно състояние и е настанен в интензивното отделение на болницата. Пациентът е бил в листата на чакащите от една година.

 

 

Години наред Николай живее с чернодробна и бъбречна недостатъчност. Трансплантацията и на двата органа била единственият му шанс да оцелее.

 

"Вчера ми се обадиха за трансплантацията. Помислих си, че най-сетне ще бъде това, което искам, ще се оправя. От 4 години се боря за това и ми се получи", разказва Николай Стоилов.

 

Негов донор става 43-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт. Сложната трансплантация продължава 12 часа. Лекарите първо присадили черния дроб, а след това и бъбрека.

 

"Четири пъти е изпадал в кома. На фона на бъбречната недостатъчност, ако се трансплантира само черният дроб, неговите бъбреци съвсем отказаха, което наложи трансплантирането на два органа", обяснява проф. д-р Любомир Спасов, директор на Университетска болница "Лозенец".

 

Николай признава, че мисълта за две трансплантации едновременно го плашила.

 

"Страшно ми беше, ама няма как. Има доста трудни моменти, възстановяването от които трябва да преодолее, но имам голям хъс за живот", казва Николай.

 

Макар от операцията да са минали само няколко часа, младият мъж вече няма търпение да живее както някога. Болестта го лишила от най-скъпото.

 

"Аз съм музикант. Забраниха ми най-любимото нещо", добавя Николай.

 

От днес 21-годишният Николай е вторият българин с два трансплантирани органа.